Login
POTPISAN SPORAZUM Štampa El. pošta
utorak, 21 septembar 2010 12:16

O SARADNJI IZMEĐU CNB „ĐURĐE CRNOJEVIĆ“ I NACIONALNE I UNIVERZITETSKE BIBLIOTEKE BOSNE I HERCEGOVINE

U cilju unapređenja kulturnih veza Crne Gore i Bosne i Hercegovine i ostvarenja zajedničkog interesa na području bibliotečkih i informacionih nauka, Centralna narodna biblioteka ''Đurđe Crnojević'' na Cetinju i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH potpisale su sporazum o saradnji 14. septembra 2010. godine. Sporazum su potpisali direktori g-đa Jelena Đurović i dr Ismet Ovčina.

Dvije Biblioteke su se dogovorile o razmjeni publikacija objavljenih u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini od interesa za kulturnu baštinu; o razmjeni stručnjaka za oblast bibliotekarstva i informacijskih nauka; o radu na zajedničkim projektima kao što su izložbe, seminari, konferencije, kao i o zajedničkom istraživačkom radu u oblasti kulturne baštine.

U cilju proširenja aktuelnih oblika kulturne razmjene i formiranja novih uslova pogodnih za direktnu saradnju na polju bibliotekarstva, sporazumom se predviđa  realizacija zajedničkih izdavačkih projekata, projekata iz oblasti zaštite, restauracije i digitalizacije, koji doprinose očuvanju pisane kulturne baštine obije zemlje, razmjena stručnjaka bibliotekara – specijalista, tako što im se nudi mogućnost profesionalnog usavršavanja, odnosno boravka u pomenutim bibliotekama.

Sporazum između Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ Cetinje i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu, predstavlja formalni akt dosadašnjeg uzajamnog uvažavanja i saradnje između dvije nacionalne biblioteke.