Login
CRNOGORSKI IZDAVAČI NA SAJMU KNJIGA U LAJPCIGU Štampa El. pošta
nedelja, 04 mart 2012 17:45
Crna Gora će učestvovati na Sajmu knjiga u Lajpcigu, koji će biti organizovan u periodu od 15. do 18. marta 2012. godine. Generalni pokrovitelj crnogorskog izdavačkog štanda u Lajpcigu je Ministarstvo kulture, a posao izvršnog producenta povjeren je Centralnoj narodnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja, koja projekat priprema u saradnji s Društvom crnogorskih izdavača iz Podgorice.

Sajamskoj publici u Lajpcigu biće predstavljene publikacije CDNK, OKF, Plime, Instituta za crnogorski jezik i književnost, DANU, Matice crnogorske, Knjižare „Karver“, Asocijacije „Ulqini“, Almanaha, Pobjede, Dignitasa i CNB „Đurđe Crnojević“.
U pratećim programskim sadržajima Sajma, namijenjenim južnoslovenskim književnostima, o čemu posebnu brigu vodi regionalna mreža „Traduki“, u svojstvu predstavnika delegacije crnogorskih pisaca i izdavača učestvovaće laureat Evropske nagrade za književnost AndrejNikolaidis i jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih pjesnika Pavle Goranović. Oni će tokom događaja predviđenih za 16, 17. i 18. mart, na sajmu i u značajnim kulturnim ustanovama u Lajpcigu predstaviti svoje stvaralaštvo i razgovarati o aktuelnim kulturnim problemima zemalja regiona.
Sajam knjiga u Lajpcigu je jedna od najznačajnijih manifestacija tog tipa u svijetu, naročito zbog njene usmjerenosti na savremenu književnost i prevodilaštvo. Stoga je ova manifestacija u Ministarstvu kulture Crne Gore i među realizatorima projekta doživljena kao dobra prilika za afirmaciju ukupne crnogorske kulture i književnosti