Login
Ljetopisna hronika Ivana Groznog Štampa El. pošta
četvrtak, 12 april 2012 08:03
Centralna narodna biblioteka "Đurđe Crnojević" dobila je prvih 10 tomova izuzetno vrijednog i skupocjenog izdanja – faksimila Ilustrovane ljetopisne hronike Ivana Groznog. Naša biblioteka je jedna od malobrojnih institucija kojoj je donator, g-din German Sterligov, predsjednik Društva ljubitelja drevne pismenosti iz Moskve, poklonio Ilustrovani ljetopis Ivana Groznog. Prvih 10 tomova stigli su u Biblioteku 2. aprila 2012., dok će svaki slijedeći stići nakon publikovanja. Ukupno će ih biti blizu 40.

Ovaj drevni rukopis čiji je originalni naziv "Litsevoi letopisnyi svod XVI veka" (Лицевой ЛетописнЬій Свод царя Ивана Грозного) ima ogromnu umjetničku i istorijsku vrijednost i u Rusiji se smatra nacionalnom relikvijom. Hronika obuhvata mnoštvo drevnih istorijskih i biblijskih tekstova pisanih i ilustrovanih rukom ruskih majstora sakupljanih od davnina do 16. vijeka, a služila je obrazovanju ruske omladine iz svih do tada poznatih oblasti znanja.

Objedinjavanje rukom pisanih tekstova na jednom mjestu u formi rukopisne ilustrovane hronike inicirao je ruski car Ivan IV Vasilijevič, nazvan Grozni, u 16. vijeku. On je takođe, poput crnogorskog vladara Crnojevića, početkom 16. vijeka u Moskvi formirao štampariju i štampao religijske knjige tradicionalnim ruskim pismom.

Zahvaljujući donatoru g-dinu Germanu Sterligovu od sada će ovaj Zbornik biti  dostupan naučnicima u Crnoj Gori, posebno slavistima i ljubiteljima starih rukopisa. Motivi i boje brojnih ilustracija su posebna vrijednost ovog faksimila.

Sigurni smo da će Ilustrovani ljetopis Ivana Groznog izazvati veliko interesovanje i da će mnogim ljubiteljima ruske kulture ovo biti povod da posjete Nacionalnu biblioteku na Cetinju i upoznaju se sa blagom koje ona čuva.