Login
PROMOCIJA ROMANA „BIJELI GAVRAN“ U PODGORICI Štampa El. pošta
utorak, 17 april 2012 08:23

Promocija romana „Bijeli gavran“ Borislava Jovanovića, u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, odražana je 10. aprila u Perjaničkom dobu u Podgorici. Poslije Cetinja i Budve, ovo je bila treća promocija „Romana o imaginarnoj Biblioteci u nekoliko čitanja ili Dnevnika Đurđa Crnojevića“, kako glasi podnaslov knjige.

„Bijeli gavran“ je drugi roman Borislava Jovanovića, poznatog crnogorskog pisca, književnog kritičara i novinara. Riječ je o djelu sa istorijskom inspiracijom u kojem je oživljen lik crnogorskog vladara Đurđa Crnojevića, ali i roman o sudbini knjige i jedan od rijetkih romana o biblioteci.

O „Bijelom gavranu“ na promociji su govorili direktorka NBCG Jelena Đurović, književnik Miraš Martinović, književni kritičar Vlatko Simunović, publicista Marijan Miljić, grafička dizajnerka Ana Matić i autor.

Borislav Jovanović kazao je da ima osjećaj kao da je Bijelog gavrana pisao cijelog života, dok je kao dijete vjerovao da se u pećinama i procijepima brda Gradac krije neka knjiga Đurđa Crnojevića.

- Đurđe Crnoević je ličnost koja je decenijama bila moj književni i duhovni saputnik – rekao je Jovanović.

Direktorka NBCG Jelena Đurović istakla je da je Biblioteka veoma ponosna i počastvovana što se „ovo rijetko i izuzetno vrijedno književno ostvarenje“ našlo u njenoj izdavačkoj produkciji, kako zbog literarnih i estetskih vrijednosti, tako i zbog visokog civilizacijskog dometa Đurđa Crnojevića.

- Roman Borislava Jovanovića kao da je do sada bio skriven u nekoj tajnoj riznici zajedno sa dnevnikom Đurđa Crnojevića, kao da smo ga iznenada otkrili i dali krila Bijelom gavranu da poleti u ruke čitalaca. A sudbina čitalaca ovog romana je da kroz čitanje postanu i njegovi junaci. Ovaj roman je sam po sebi tajna i velika avantura za njegove čitaoce i njegove kritičare – navela je Đurović.

Književnik Miraš Martinović ocijenio je da je Bijeli gavran atipičan roman i po svojoj formi i temama kojima se bavi.

- Autor ove knjige posmatra istoriju i sudbinu Crne Gore u totalitetu, ali i kroz pojedinačne ličnosti i događaje. Ovom knjigom Jovanović je napravio magični krug u kome je svemu čega se dotakao dao prostor za vječno trajanje – kazao je Martinović.

Književni kritičar Vlatko Simunović smatra da je samo veliki pisac i veliki čitalac mogao napisati roman koji nastaje od knjiga i u knjigama, a tradicionalno ga vezivati za jedan prostor gdje više od bijelih dominiraju crni gavranovi.  

Publicista i recenzent Bijelog gavrana Marijan Miljić naveo je da se kroz ličnost Đurđa Crnojevića i drugih likova romana i preko nekoliko ključnih simbola, u rasponu od zavičaja do države, od iskona do savremenih dana, traga za identitetom ljudskog i ličnog tajanja, za prokletim tajnama i istinama.

Grafička dizajnerka Ana Matić, koja je likovno oblikovala korice knjige, govorila je o svom traganju za vizuelnom identifikacijom Jovanovićevog Bijelog gavrana.