Login
OTVORI KNJIGU – OTVORU UM Štampa El. pošta
petak, 20 april 2012 09:46
Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ ove godine će obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava velikom kampanjom, pod sloganom OTVORI KNJIGU – OTVORI UM.

U cilju popularizacije knjige, čitanja i biblioteka, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ 23. aprila će omogućiti besplatno učlanjenje svim zainteresovanim građanima. Crnogorska nacionalna biblioteka pozvala je sve biblioteke u Crnoj Gori da se priključe toj akciji, sa čim se većina gradskih i narodnih biblioteka saglasila, tako da će 23. april u Crnoj Gori biti dan otvorenih biblioteka.
Pored toga, u 12 časova na Dvorskom trgu na Cetinju, održaće se višečasovni program pod tri slogana, POKLONI KNJIGU, KUPI KNJIGU i RAZMJENI KNJIGU, kao i muzički, likovni i dramski program. Na Dvorskom trgu biće postavljeni štandovi na kojima će izlagači poklanjati knjige posjetiocima i prodavati svoja izdanja po sniženim cijenama, ali i na kojima će zainteresovani posjetioci moći da razmjenjuju svoje knjige. Poziv da se priključe ovoj akciji upućen je svim udruženjima izdavača u Crnoj Gori, a i ovom prilikom ih pozivamo da uzmu učešće u njoj. Paralelno sa tim programom, na trgu će studenti Muzičke akademije svirati u orkestru, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti govoriće stihove i odlomke iz djela svjetske i domaće književnosti, dok će studenti Fakulteta likovne umjetnosti i učenici Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ slikati/crtati na temu koja je sadržana u sloganu manifestacije „Otvori knjigu-otvori um“.


Iste večeri, u 18 časova, u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević“ biće otvorena izložba radova studenata FLU i učenika SLŠ „Petar Lubarda“.
Pokrovitelj  projekta je Ministarstvo kulture Crne Gore, dok su organizaciju obilježavanja ovog značajnog međunarodnog datuma pomogli Prijestonica Cetinje, Sekreterijat za socijalnu politiku i mlade Opštine Cetinje, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti, Muzička akademija i Srednja likovna škola „Petar Lubarda“.