Login
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KNJIGE Štampa El. pošta
četvrtak, 26 april 2012 07:53
Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević“ obilježila je Svjetski dan knjige i autorskih prava velikom kampanjom, pod sloganom OTVORI KNJIGU – OTVORI UM.

Kako je Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“ 23. aprila omogućila besplatno učlanjenje svim zainteresovanim građanima, toga dana je poklonila oko 50 članskih karata. U cilju popularizacije knjige, čitanja i biblioteka, crnogorska nacionalna biblioteka prethodno je pozvala i ostale biblioteke u Crnoj Gori da se priključe toj akciji, sa čim se većina gradskih i narodnih biblioteka saglasila, tako da je 23. april u Crnoj Gori bio dan otvorenih biblioteka.

Pored toga, u 12 časova u cvečanoj Sali Nacionalne biblioteke počeo je dvočasovni program pod sloganima POKLONI KNJIGU, KUPI KNJIGU i RAZMJENI KNJIGU, kao i muzički, likovni i dramski program. Udruženja izdavača u Crnoj Gori su na svojim štandovima poklanjali knjige posjetiocima i prodavali svoja izdanja po sniženim cijenama. Pozivu da se priključe ovoj akciji odazvali su se sva udruženjima izdavača u Crnoj Gori, tako da je ovom prilikom podijeljeno više od hiljadu knjiga, uglavnom učenicima osnovnih i srednjih škola na Cetinju, koji su toga dana bili u Biblioteci. U akciji su učestvovali Društvo crnogorskih izdavača, Udruženje književnika Crne Gore, Asocijacija knjižara i izdavača, Savez izdavača i knjižara Crne Gore, Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika.

Paralelno sa tim programom, studenti Muzičke akademije, gudači Milena Vuković, Vedrana Rašović i Anda Busi, Jovana Bogojević na flauti i Isidora Jovićević na klavinovi, kao i profesor kamerne muzike Aleksej Molčanov, izveli su djela Ramanjinova, Mocarta i Dvoržaka. Studenti Fakulteta likovnih umjetnosti, Romana Pehar, Marija Vemić i Milica Marković, kao i učenici Srednje likovne škole „Petar Lubarda“, Dragana Vujović, Željka Pestorić, Nesla Đokić i Jovana Kapisoda, slikali su na štafelajima do 14 časova. Saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti, glumica Jelena Simić i studenti glume Karmen Bardak i Aleksandar Radulović govorili su stihove i odlomke iz djela svjetske i domaće književnosti. Moderator programa bio je student glume Miloš Pejović.

Pokrovitelj  projekta obilježavanja Svjetskog dana knjige bilo je Ministarstvo kulture Crne Gore, dok su partneri na projektu bili Prijestonica Cetinje, Sekreterijat za socijalnu politiku i mlade Opštine Cetinje, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti, Muzička akademija i Srednja likovna škola „Petar Lubarda“.