Login
DIGITALIZOVANA CRNOGORSKA BIBLIOGRAFIJA 1494 – 1994 Štampa El. pošta
petak, 29 jun 2012 07:48
Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ realizovala je Projekat DIGITALNA CRNOGORSKA BIBLIOGRAFIJA 1494 – 1994. Zahvaljujući njemu digitalizovane su sve do sada objavljene sveske Crnogorske bibliografije 1494-1994, to jest 32 sveske, u okviru četiri toma, čiji opseg iznosi 15.030 stranica enciklopedijskog formata. U njima je popisano 229.611 bibliografskih jedinica, koje se odnose na inkunabule, paleotipe, knjige, serijske publikacije i priloge iz periodike.

DIGITALNA CRNOGORSKA BIBLIOGRAFIJA 1494 – 1994 od sada će biti dostupna i pretraživa na web portalu cnbdigitalnabibliografija.me, a uskoro će se pojaviti i u DVD formatu. Time je omogućeno znatno jednostavnije korišćenje i lakši pristup ovoj obimnoj količini bibliografskih informacija.

Nacionalna bibliografija Crne Gore obuhvata veliki vremenski period od pola milenijuma: od prve štampane ćirilične knjige u ovom dijelu Evrope, Oktoiha prvoglasnika iz Crnojevića štamparije, to jest od 1494. godine, do 1994. godine.

Projekat Crnogorska bibliografija je široko naučno zasnovan i nastao je iz težnje za prikazivanjem cjelokupnog duhovnog stvaralaštva naroda u Crnoj Gori, izraženog kroz formu štampane riječi ili u drugom obliku. Pri izboru građe primjenjivana su tri kriterijuma: teritorijalni, nacionalni i predmetni. Rad na ovom kapitalnom projektu  počeo je prije nešto više od tri decenije.

U uvodnom obraćanju prilikom prezentacije DIGITALNA CRNOGORSKA BIBLIOGRAFIJA 1494 – 1994, u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke, direktorka NBCG Jelana Đurović je odala priznanje idejnim tvorcima i realizatorima Crnogorske bibliografije, dr Dušanu Martinoviću i dr Miroslavu Luketiću, svim članovima Savjeta i Redakcije Projekta, kao i, kako je rekla, vrijednim i posvećenim bibliografima koji su svojim izuzetno stručnim i strpljivim radom stvorili ovo veliko djelo.

Autori Projekta DIGITALNA CRNOGORSKA BIBLIOGRAFIJA su direktorka NBCG Jelena Đurović, rukovodilac Bibliografskog odjeljenja NBCG Milorad Mijo Milović, rukovodilac Odjeljenja za razvoj NBCG Vjenceslava Ševaljević, koordinator digitalizacije Andrija Domazetović i spoljnji saradnik, inženjer informatike Nenad Jeremić.

Realizaciju DIGITALNE CRNOGORSKE BIBLIOGRAFIJE, koja sveukupno predstavlja značajan korak u daljem razvoju bibliotečko-informacionog sistema i podršku sistemu naučnih informacija u Crnoj Gori, finansiralo je Ministarstvo kulture.